środa, 26 czerwca 2013

5. biel, czerwień i fiolet

nadal gorąco, a mnie chce się robić słodkości, więc padło na sernik na zimno :)


moja mniejsza wersja z tego przepisu

składniki na tortownicę 19cm:
- biszkopty na dno
- 500g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- odrobina gorącej wody
- galaretka (u mnie jagodowa)
- czereśnie wydrylowane, przekrojone na połówki

Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i na dnie ułożyć biszkopty. Zrobić galaretkę żeby miała czas ostygnąć. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i ostudzić. Ostudzoną żelatynę wymieszać z serkami homogenizowanymi (może być łyżką). Masę wylać do tortownicy na biszkopty. Wstawić do lodówki i gdy lekko stężeje ułożyć na wierzchu czereśnie. Gdy galaretka ostygnie wylać na wierzch sernika.



pochwała prostoty :)



pychota!




2 komentarze:

  1. pycha:) lubię takie lekkie przysmaki latem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, idealnie chłodzące prosto z lodóweczki :D

      Usuń